Kuopion helluntaiseurakunta | Unkarin joulukirje

Kuopion helluntaiseurakunta

Kuopion Helluntai­seurakunta
Vuorikatu 29, 70100 KUOPIO

Toimisto palvelee ti-ke klo 9-13
Puh: 050 373 3543
S-posti: toimisto (at) eelim.net

Unkarin uutisia

Rauhan tervehdyksemme täältä Unkarin Békésistä (Békés=Rauha)
Albert Durko, Mission johtaja muutti perheineen unkarilaisalueelle Romaniaan sapattivuodeksi. Työn uudelleenjärjestelyt puhuttivat täällä pitkään mutta työ jatkuu.

Lukukausi pyörähti käyntiin yhteisellä suunnittelulla koululla elokuun lopulla. Työmme jakautumisesta enemmän perheitten kanssa tehtäväksi työksi selkeni myöhemmin. Täällä oli kuumat ilmat koulun alkaessa ja urheiluhallin aloitustilaisuudessa taisi joku pyörtyäkin.

Koululla oli remontoitu tiloja kesällä taidekoulun käyttöön ja näin oppilaiden harrastusmahdollisuudet tulivat mahdollisiksi. Pientä korvausta vastaan heillä on mahdollisuus valita keramiikan, tanssin, kitaransoiton ja teatterin opetuksen välillä itselleen mielenkiintoista harrastusta. Tällä saadaan myös koulupäivään vaihtelua, koska päivä on pitkä 08.00-16.00. Löysimme englannin opettajalle yhteyshenkilön/yhteistyöluokan Kuopiosta. Suomi 100 vuotta -materiaalia haimme suurlähetystöstä Budapestistä, Suomi 100 teemaa on pidetty tämän materiaalin avulla esillä koulumme info-taululla.

Muutokset työhömme

Maanantain aamunavauksen yhdessä ammattikoululaisten kanssa alkoivat, samoin maanantaiset palaverit johtajan Dettin kanssa, jossa kuulemme viikon tapahtumista, miten jaamme aikamme.
Tiistaisin olemme päiväkodilla konsultoimassa ja loppuviikon Surman Lászlón mukana kotikokouksissa illat ja tarvittaessa muulloinkin.

Terveysevankeliointi-materiaalin kääntäminen on aloitettu ja unkarilainen ystävämme, joka osaa suomea, tekee tätä työtä. Tavoitteena on pitää keväällä koulutus koskien FHP-ohjelmaa. Olemme auttaneet lasten kanssa tehtävässä työssä ja halunneet olla kertomassa lapsityön tärkeydestä ja innostamassa lapsityöntekijöitä. Tällä hetkellä koulutus tapahtuu ” vierihoito systeemillä” kunnes löydämme vastuunkantajia.

Mezöberényssä

Olimme pihalla lasten kanssa lämpimillä ilmoilla, mutta myöhemmin makuuhuoneessa ja keittiössä. Pieni tila tuo omat haasteensa.

Mezöberényn kotiryhmä itse uhraa rahaa ostaakseen vieressä olevan vanhan talon, josta sitten tulisivat saamaan seurakunnan kokoontumistilat. Janne ja Seppo saivat olla todistamassa antamisen tärkeydestä myös kotikokouksessa.

Mezöberényn kastejuhlassa oli koolla koko ”Delhin kylä” paikalliset kutsuvat tätä tällä nimellä, samasta kaupungista löytyy myös Lontoo ja Pariisi, joissa asuu romaneita. Kaunis ilma ja kovaääniset kutsuivat kylää koolle. Tämä tilaisuus ja erään 43 vuotiaan äidin kuolema on saanut sukulaiset tulemaan tilaisuuksiin. Saimme itsekin olla naisen hautajaisissa mukana ja luottamus on syntynyt.

Pari viikkoa sitten keittiö ja makuuhuone oli tupaten täynnä ihmisiä. Lapset tulevat vanhempien mukana ja koskaan ei tiedä montako meitä on Mezöberényssä.
Täällä on monesti palattu viime kesän aktioon ja työntekijät ovat saaneet uutta potkua työhönsä. Kiitos Mikan ja Tuijan (Karjalainen) ja ryhmän.

Körösnagyharsány

Körösznagyharsányissa olimme kokoontuneet kotiryhmään parin kuukauden ajan. Miehellä oli alkoholi-ongelma ja työpaikat vaihtuivat. Vaimo ja teini-ikäinen tyttö kuuluivat perheeseen. Menimme tavan mukaan taloon Lacin kanssa. Olimme hankkineet tytölle jalkapallokengät, sillä huomasimme, että tytön kengät olivat huonot. Kyselimme kuulumisia, ”Ihan hyvää kuuluu”. Varmastiko? Tämä pieni kysymys ja miten vastataan toisen kerran monesti kertoo miten todellisuudessa menee! Tosin huomasimme, että ruokapöytä oli hajonnut. Tämän illan jälkeen kokoontumispaikkamme vaihtui, koska vaimo sai tarpeekseen miehen väkivaltaisuudesta ja muutti äitinsä luokse toiselle paikkakunnalle.

Myös täällä kodissa vieraili uskova lakimies Karoly Kubisch, Budapestista, joka työskentelee Helluntai-liikkeen pääpaikassa Budapestissä. Hän haastatteli perheitä ja kyseli kuulumisia romaneilta. Kyyneleet silmissä romanit kertoivat miten vaikeissa olosuhteissa he elävät.

Kevermes

Täällä olemme saaneet iloita siitä, että seurakuntalaiset ovat löytäneet töitä. Seurakunnalla on omat tilat mutta ainoastaan yksi tila on lämmin! Tässä samassa tilassa kokoontuvat lapset ja aikuiset.

Fida-yhteistyö

Janne Harjukoski ja Seppo Lindgren (Hämeen mokia ry.) kävivät katsastamassa miten edetään kirpputoriasiassa. Samalla katsottiin varastotila, johon tulee myös Mission kirpputori. Varaston on
tarkoitus toimia ns. keskusvarastona, johon tuodaan isommalla autolla tavaraa, jota sitten viedään Serbiaan, Bosniaan, Bulgariaan ja Ukrainaan. Kyseisissä paikoissa on hyviä kokemuksia kirpputoritoiminnasta.

Asiat eivät aina etene aikataulujemme mukaan ja mutkia voi olla matkassa, samoin jarruttavia henkilöitä. Suomen miehet tekivät kaikkensa vakuuttaakseen Fida yhteistyön toimivan.
Varastolla oli ollut pitkään vaatelahjoituksia. Vaatteista on saatu myymällä rahaa mission toimintaan ja vaatteita on lahjoitettu romanikyliin tarvitseville. Kirpputorihallin rakentaminen toimintaa
paremmin vastaavaksi, tulee ajankohtaiseksi tammikuussa.

Saimme myös koululle yhteistyössä Fidan ja Hämeen Mokian kanssa pulpetteja sekä urheilujoukkueille pelipaidat. Vesivärejä tuli lahjoituksena Suomesta, Kuoma- kenkiä (talvi) löytyi varastosta jaettavaksi. Kengät olivat tulleet varastolle jo vuosi aiemmin, mutta niitä ei ollut jaettu tarvitseville.

Pyysimme hiekkalaatikkoon hiekkoja puoli vuotta, sillä Fida oli lähettänyt varat tähän tarkoitukseen. Nyt meillä on päiväkodilla hiekat. Joskus koettelee asioiden hidas eteneminen!
Tänne on tullut Suomesta äitiyspaketteja (70 kpl) ja niitä olemme saaneet olla jakamassa alueen romani äideille.

Olen kutonut pipoja jakoon ja varastolta on Surman László hakenut vaatteita kylille mihin milloinkin on matkalla. Eräs isoäiti ei ollut löytänyt sopivaa takkia. Pyysi meiltä apua. Kirpputorilta löysimme
kauniin villakangastakin ja jännitimme onko sopiva? Ilme oli sanoin kuvaamaton. Minulleko?

Lokakuun lopussa oli Fidan Euroopan Lähettipäivät Unkarissa Gödöllössä n. 30 km Budapestin lentokentältä. Varsinaisesti emme olleet sitä järjestelemässä, mutta maassa olevina lähetteitä jotain
tehtävää aina löytyi.

Jotain erilaista

Unkarilaisten joulu alkaa jo 6.12 jolloin on ns. Mikulas pukin päivä. Koulullakin mission uskova pukki vieraili ja kauniisti kannusti kaikkia henkilökohtaisesti opiskelemaan. Lähinnä lahjana oli makeisia,
jollain luokalla pieni lelu. Jouluna sitten Jeesus tuo lahjoja! Jouluna ei myöskään syödä kinkkua vaan sitä syödään pääsiäisenä.

Rukousaiheita

Iloitsemme teistä siellä Kuopiossa. Myös seurakuntayhteys täällä on tärkeä.
Kirpputori Fidan avustamana Missiolle Békésiin.
Voimia ja viisautta koulutyöhön sekä seurakuntien lapsityön tekijöiden kouluttamiseen.
Surman László sekä Pál Péter, lähimmät romanipastorit, jotka tekevät romanikylissä työtä, voimia heille.

Rukoukset kantavat. Olemme kiitollisia rukouksistanne.

Hyvää ja siunattua joulun aikaa teille kaikille. Kiitos muistamisesta merkkipäivänäni.
En etsi valtaa, loistoa, en kaipaa kultaakaan. Mä pyydän taivaan valoa ja rauhaa päälle maan. Se
joulu suo, mi onnen tuo ja mielen nostaa Luojan luo! Ei valtaa eikä kultaakaan, vaan rauhaa päälle
maan!

Pirjo-Riitta ja Aarne Törmänen